Vereniging dringt aan op drone-gebruik in filmproductie

Gebruik van drones in films nu nog verboden in de VS

De internationale vereniging voor onbemande voertuigen (AUVSI) heeft bij de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten (FAA) aangedrongen op het maken van een uitzondering voor het gebruik van onbemande voertuigen, oftewel drones, in filmproductie. Tot op heden is het bij wet verboden een onbemand voertuig in het Amerikaanse luchtruim te besturen.

Vliegende drone tijdens de opnames van Expendables 3

Volgens AUVSI moet de FAA ‘alvast een uitzondering voor filmproductie maken, op zoek gaan naar nog meer uitzonderingen om kleine drones in het luchtruim toe te staan , en verder opschieten met opstellen van degelijke regelgeving voor het gebruik van drones in de lucht.’

In mei kondigde de FAA aan dat het bezig is met regelgeving voor kleine drones waarvan het gebruik weinig risico’s met zich mee brengt. In de tussentijd zou de FAA voor dit soort drones uitzonderingen verlenen voor bepaalde industrietakken.

‘Hoewel wij het toejuichen dat de FAA uitzonderingen wil maken, is de FAA eigenlijk al drie jaar te laat met het maken van degelijke regelgeving zodat kleine drones eindelijk overal gebruikt kunnen worden,’ aldus AUVSI.

Behalve een kostenbesparing zou het gebruik van drones in film ook  vernieuwende en creatieve shots opleveren. De voertuigjes werden eerder al gebruikt in filmproducties die in het buitenland werden opgenomen, zoals Games of Thrones en het nog uit te komen Expendables 3.

Een voorbeeld van de mogelijkheden die het filmen met drones biedt