The Expendables 3 gelekt op internet

Actiefilm illegaal te downloaden drie weken voor première

The Expendables 3, de actiefilm met onder anderen Sylvester Stallone, Jason Statham, Antonio Banderas, Jet Li, Mel Gibson, Harrison Ford en Arnold Schwarzenegger, is drie weken voor de bioscooppremière al illegaal op internet verschenen.

Sinds vorige week woensdag, toen de illegale versie voor het eerst opdook, is The Expendables 3 al meer dan 200 duizend keer gedownload via Bittorrent- software. Opmerkelijk is dat de film in dvd-kwaliteit is verschenen. Het is onduidelijk wie de film, die vanaf 13 augustus in de bioscoop te zien is, heeft gelekt.

Het eerste deel van The Expendables, waarvoor regisseur Stallone al zijn actievrienden optrommelde, verscheen in 2010. In 2012 kwam deel twee van de ensemble-actiekomedie uit. Het derde deel had een budget van 90 miljoen euro.

Het is niet de eerste keer dat een film voor de bioscooprelease wordt gelekt op internet. In 2009 verscheen een ruwe versie van Vampires Suck, een parodie op de Twilight-trilogie, een maand voor de première op internet. De film met een budget van 20 miljoen euro haalde uiteindelijk wereldwijd 80 miljoen euro op.

Een jaar eerder gebeurde hetzelfde met de film X-Men Origins: Wolverine. De film met een budget van 150 miljoen euro werd in de maand voorafgaand aan de première meer dan een miljoen keer illegaal gedownload. Uiteindelijk bracht de film wereldwijd meer dan 373 miljoen euro op.