Thais leger verbiedt protestteken uit Hunger Games

Groet met drie vingers symbool voor verzet tegen de junta

Het Thais leger heeft het gebruik van de groet uit de filmserie The Hunger Games verboden. Het teken werd de afgelopen dagen het symbool van verzet na de coup van het Thaise leger op 22 mei. Demonstranten die in groepen van vijf of meer het gebaar maken, zullen door het leger worden opgepakt.

Sinds de coup van legerchef Prayuth Chan-ocha hebben militairen verschillende (sociale) media platgelegd, is er een avondklok ingesteld en zijn verkiezingen voor minimaal een jaar uitgesteld. Als vorm van geweldloos protest kwamen Thaise demonstranten daarop met de groet, die bestaat uit het omhoog steken van de middelste drie vingers.

Het gebaar lijkt een effectief middel tegen een veel sterkere opponent. ‘Ze verschijnen als flash-mobs; kleine groepen mensen die zich snel kunnen verzamelen en weer verdwijnen,’ legt schrijfster Atiya Achakulwisut uit op de The Bangkok Post. ‘Het laatste boek van de serie, Mockingjay, laat zien dat geen enkele macht een opstand kan stoppen tegen een bruut dictatoriaal regime, wanneer de vlam eenmaal in de pan is geslagen,’ aldus Achakulwisut.

Kolonel Weerachon, woordvoerder van het leger, reageerde anders. ‘We weten dat het teken uit de film komt, en dat het staat voor weerstand tegen de autoriteiten,’ zo vertelt Weerachon aan het AP. ‘Als een individu drie vingers in de lucht steekt, zullen we hem of haar niet arresteren, maar als er een politieke samenscholing plaatsvindt van vijf of meer mensen, dan zullen we actie ondernemen.’

In de boeken- en filmreeks The Hunger Games wordt de groet gebruikt als protest tegen het dictatoriale regime. De drie vingers staan voor dankbaarheid, bewondering en afscheid van een dierbare vriend. Voor de Thaise demonstranten is de betekenis iets anders. Voor velen staan de drie vingers voor vrijheid, verkiezingen en democratie.