Star Wars-update

Fans reageren op de trailer; George Lucas niet

Sandy Seifert ,

Twee weken geleden verscheen de trailer van de nieuwe Star Wars-film The Force Awakens op het internet. Inmiddels is de trailer al meer dan honderd miljoen keer bekeken en is er veel over gezegd en geschreven. Hier een overzicht van het interessante nieuws.

Zoals kon worden verwacht, hadden Star Wars-fans veel op- en aanmerkingen over de trailer van de zevende Star Wars-film van regisseur JJ Abrams. Zo was er commentaar op de nieuwe, zwaardvormige lightsaber, die volgens veel fans uiterst onpraktisch zou zijn. In het begin van de trailer is acteur John Boyega te zien in een Stormtrooper-pak, waarop de hashtag #blackstormtrooper in het leven werd geroepen. Een Stormtrooper met een donkere huidskleur? Onmogelijk, vonden veel fans. Boyega reageerde via zijn instagram kort maar krachtig: ‘Wen er maar aan.’ Inmiddels is de hashtag overgenomen door fans die de ophef afkeuren. 

Opvallend genoeg heeft George Lucas, de Star Wars-vader zelf, nog weinig interesse voor de trailer getoond. Toen hij in een interview met The New York Post werd gevraagd wat hij van de trailer vond, antwoordde hij: ‘Ik heb geen idee, ik heb hem niet gezien.’

Lucas zei in het interview dat hij zou wachten met het bekijken van de film tot die in de bioscopen draait. Op de vraag of Lucas benieuwd was naar de nieuwe episode van regisseur JJ Abrams (Lost, Star Trek into Darkness) antwoorde hij: ‘ Niet echt.' Lucas was creatief betrokken (als regisseur, scenarist en/of producent) bij alle zes de Star Wars-films die uitkwamen tussen 1977 en 2005. In 2012 werd zijn bedrijf Lucasfilm overgenomen door Disney. Bij de nieuwe Star Wars is hij betrokken als 'creative consultant'.

Bij de overname van zijn bedrijf zei Lucas: ‘Het is tijd om Star Wars door te geven aan een nieuwe generatie filmmakers. Star Wars leeft door na mij en ik vind het belangrijk deze overname persoonlijk te regelen’. Daarmee werd de filmreeks (die gepaard gaat met een stortvloed aan merchandise) een van de paradepaardjes van Disney, het bedrijf dat enkele jaren eerder ook Marvel opkocht (bekend van de films Guardians of the Galaxy, X-men en Ironman).

Regisseur JJ Abrams en producent Kathleen Kennedy maakten al vanaf het begin van het productieproces duidelijk dat The Force Awakens weer meer op eerste filmtrilogie zal gaan lijken. Op IMDB worden ook diverse oude helden uit de eerste films genoemd, zoals Harrison Ford (Han Solo), Mark Hamill (Luke Skywalker), Carrie Fisher (Leia) en Peter Mayhew (Chewbacca). Daarnaast zijn er hoofdrollen voor Oscar Isaac (Inside Llewin Davis), Adam Driver (Girls) en Andy Serkis (Gollem uit The Lord of the Rings) genoemd.

De trailer heeft al veel fan-art op internet geïnspireerd ( bekijk hier een overzicht), en een aantal aardige parodieën, waaronder deze, waarin de loze digitale toevoegingen van George Lucas in de eerste Star Wars-films op de hak worden genomen. En deze versie van de trailer is speciaal voor de Legoliefhebbers onder de lezers.

The Force Awakens zal in december 2015 in de bioscoop verschijnen.