Spijt! verkozen tot beste Europese jeugdfilm

Carry Slee-verfilming internationaal succesvol

De Nederlandse jeugdfilm Spijt! van Dave Schram en Maria Peters is zondagavond door jongeren uit heel Europa uitgeroepen tot beste jeugdfilm van het jaar.

Spijt!, een verfilming van het gelijknamige boek van Carry Slee, won in het Duitse Erfurt de European Film Academy Young Audience Award. De film was samen met een Deense en een Duitse film in de running voor de prijs. Zondag zagen jongeren in zeventien Europese steden alle drie de titels en mochten vervolgens stemmen welke ze de beste vonden.

In 2012 werd de prijs ook al door een Nederlandse film gewonnen: Kauwboy van Boudewijn Koole.

Spijt! won de afgelopen maanden al diverse prijzen. Recent werd de film ook op het prestigieuze Kinderfilmfestival van Toronto al door het publiek uitgeroepen tot beste productie van het jaar. In Nederland trok Spijt! meer dan 400.000 bezoekers naar de bioscopen.

De hoofdrollen in Spijt! worden gespeeld door Robin Boissevain, Stefan Collier, Nils Verkooijen, Dave Mantel en Jessica Zeylmaker. Het verhaal gaat over een dikke jongen die wordt gepest.

Filmmakers Schram en Peters zijn deze maand begonnen met de opnames van de volgende Carry Slee-film, Pijnstillers. Deze moet in het najaar in première gaan .