Spaanse filmmakers veroordelen Israel

O.a. Bardem, Cruz en Almodóvar schrijven open brief

In een open brief heeft een aantal Spaanse filmmakers, onder wie Javier Bardem, Penelope Cruz en Pedro Almodóvar, de Israëlische bombardementen op Gaza veroordeeld. Ook vragen zij de Europese Unie hetzelfde te doen.

‘Gaza maakt iets verschrikkelijks mee op dit moment. De bevolking wordt aangevallen via land, lucht en de zee. Palestijnse huizen worden vernietigd. Water, elektriciteit en de vrijheid om naar scholen en ziekenhuizen te gaan ontbreekt. Intussen doet de internationale gemeenschap helemaal niets,’ zo schrijven de filmmakers.

Verder eist Bardem, bekend van films als Vicky Christina Barcelona en No Country for Old Men, een onmiddellijk staakt-het-vuren en een opheffing van de Israëlische blokkade die Gaza al een aantal jaren isoleert.

De oproep van de Spaanse filmmakers is één van de felste in zijn soort. Eerder deed een groep Israëlische filmmakers tijdens het Jeruzalem Filmfestival een oproep om ‘een dialoog te starten en het lijden van de andere partij te erkennen.’

Bardem, die getrouwd is met Cruz, toonde in een opiniestuk een paar dagen geleden ook al zijn woede. ‘Er is geen ruimte voor afstand en neutraliteit want het Palestijnse volk wordt uitgeroeid. Deze barbaarse acties zijn onbegrijpelijk , zeker gezien de verschrikkelijke dingen die het Joodse volk in het verleden zelf heeft meegemaakt.’

De brief werd ondertekend door Javier Bardem, Penelope Cruz, Pedro Almodóvar, Montxo Armendariz, Benito Zambrano, Lola Herrera , Eduardo Noriega, Rosa Maria Sarda, Amaral en Nacho Campillo.

Sinds de bombardementen drie weken geleden begonnen, zijn  1100 Palestijnen en 56 Israëliërs gesneuveld.