Shirley Temple overleden

Hollywoodster werd 85 jaar

De Amerikaanse Hollywoodster Shirley Temple is op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie bekendgemaakt, meldt de BBC. Ze overleed in haar huis in Woodside in Californië, omringd door haar familie en naasten.

Temple werd in 1928 geboren en speelde tussen 1932 en 1949 in meer dan 50 films, waarmee ze destijds het populairste kindsterretje van de wereld was. Het meisje met de blonde krulletjes viel op doordat ze in de veelal vrolijke films ook kon zingen en dansen.

Haar eerste rol speelde ze als kleuter in 1932, in de serie Baby Burlesques. Daarna brak ze door in de filmwereld, met als hoogtepunten onder meer The Little Princess en Wee Willie Winkie. In 1934 won ze een speciale Oscar voor haar rol in de film Bright Eyes. De laatste keer dat ze in een film was te zien, was in 1949.

In haar latere leven werd de actrice diplomaat. Eind jaren 60 ging ze aan de slag als ambassadrice bij de Verenigde Naties. Daarna volgden nog uitzendingen naar Ghana en het toenmalige Tsjechoslowakije. Temple trouwde twee keer en kreeg drie kinderen.

( Bron: ANP)