Russen verbieden opnames House of Cards in VN-gebouw

Veto voor filmen in zaal Veiligheidsraad

De Russische delegatie in de Verenigde Naties heeft een veto uitgesproken over het verzoek van de makers van de Netflix-serie House of Cards om opnames te maken in het gebouw waar de Veiligheidsraad zetelt. Dat blijkt uit uitgelekte e-mails tussen de delegatie en het secretariaat van de Veiligheidsraad.

Het secretariaat had de scripts van de serie al gelezen en vastgesteld dat deze prima door de beugel konden. De opnames zouden wel allemaal in de avonden en weekenden moeten plaatsvinden.

Maar volgens de Russische delegatie moet de zaal te allen tijde beschikbaar zijn voor het geval zich onverwachts een crisis aandient. Met het veto verzetten de Russen zich tegen de aanbeveling van Ban Ki-Moon, secretaris-generaal van de VN, om de serie in de kamer van de Raad te filmen. Ban Ki-Moon wilde met het VN-gebouw als decor meer aandacht genereren voor de Veiligheidsraad en haar werk. Wel mogen de makers van House of Cards in andere delen van het gebouw in New York filmen.

Het is niet de eerste keer dat een dergelijk filmverzoek wordt afgewezen door de VN. In 1959 kreeg Alfred Hitchcock nul op het rekest toen hij voor North by Northwest een moordscène in de hal van het gebouw wilde opnemen. Het was indertijd standaard beleid dat er niet in het hoofdkwartier gefilmd mocht worden.

In 2005 werd dit beleid versoepeld toen regisseur Sydney Pollack als eerste toestemming kreeg om voor The Interpreter (met Nicole Kidman en Sean Penn) in het gebouw te filmen. Destijds werd ingestemd omdat de film ‘in lijn met de waarden van de VN ’ zou zijn. Inonencio Aras, de Spaanse VN-ambassadeur, wilde zelfs weten hoe hij figurant kon worden.