Robert Redford ontevreden over Sundance Festival

Festival moet opstap blijven voor onafhankelijke filmmakers

In een persconferentie tijdens de opening van het Sundance Film Festival afgelopen donderdag, liet oprichter Robert Redford weten minder tevreden te zijn over de gang van zaken. In de loop der jaren zijn commerciële invloeden het festival binnengedrongen, iets waar Sundance, een festival voor onafhankelijke films, niet voor bedoeld is.

Redford maakte duidelijk terug te willen naar de grondbeginselen van het festival. Sundance moet een plek zijn waar nieuwe spelers in de onafhankelijke film geïntroduceerd kunnen worden, en moet niet gericht zijn op winst of status . Marketingstrategieën zouden het festival een bepaalde intimiteit hebben ontnomen, waardoor Sundance niet meer is wat het is geweest. Er zou geen interesse in geld moeten zijn, want distributie is niet de taak van het festival , aldus Redford. 

Het Sundance-festival heeft de afgelopen jaren al heel wat grote namen voortgebracht. David O. Russel en Alfonso Cuarón, die dit jaar beide genomineerd zijn voor een Oscar, hebben ook films vertoond op Sundance. Daarnaast zijn vier van de vijf documentaires die kans maken op een Oscar te zien geweest op het festival. Regisseurs die zijn doorgebroken door het festival voor onafhankelijke filmmakers zijn onder anderen Quentin Tarantino, Steven Soderbergh, Robert Rodriguez, Darren Aronofsky en Paul Thomas Anderson. Ook regisseur J.C. Chandor, in wiens nieuwe film Redford de hoofdrol speelt, werd voor het eerst opgemerkt op het Sundance-festival in 2011, met de film Margin Call.

Redford is inmiddels meer dan 35 jaar verbonden aan Sundance, maar er wordt gespeculeerd dat hij klaar is om op te stappen. Tijdens de persconferentie deed de oprichter namelijk de uitspraak: ‘Sometimes you have to change the guard, and that includes me’. 

Het Sundance Film Festival ging donderdag van start en zal duren tot en met 26 januari.