Richard Attenborough (90) overleden

Acteur en regisseur bekend van A Bridge Too Far en Gandhi

De Britse acteur, regisseur en filmproducent Richard Attenborough is zondag op negentigjarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zoon bekendgemaakt aan de BBC. Attenborough is vooral bekend als de regisseur van Ghandi en A Bridge Too Far, en als acteur in onder meer Jurassic Park en Brighton Rock.

Richard Attenborough, broer van de beroemde natuurfilmer David Attenborough, begon zijn filmcarrière als acteur. Hij brak in 1947 door bij het grote publiek in de rol van psychopathische gangster in de Graham Greene-verfilming Brighton Rock. Andere bekende rollen speelde hij in onder meer The Great Escape (1963), Doctor Dolittle (1967) en Jurassic Park (1993). Die laatste film werd gemaakt door Steven Spielberg, die als regisseur sterk door Attenborough zegt te zijn beïnvloed.

Attenborough begon pas eind jaren zestig zelf films te maken. Regiedebuut Oh! What a Lovely War ontving meteen lovende recensies. Verder succes had hij onder meer met epische films als Young Winston (1972), A Bridge Too Far (1977), Gandhi (1982, bekroond met acht Oscars) en Cry Freedom ( 1987).

De filmmaker, die in 1976 werd geridderd, was sinds 1945 getrouwd en had drie kinderen. Een persoonlijk drama beleefde hij in 2004, toen zijn dochter en kleindochter omkwamen bij de tsunami in Zuid-Oost-Azië. Attenborough was al lange tijd ziek; hij woonde al enkele jaren in een verpleeghuis met zijn vrouw.

Op de site van The Guardian wordt veel aandacht besteed aan het overlijden van Attenborough. Bekijk hier bijvoorbeeld een uitgebreid overzicht van memorabele filmscènes.