Regisseur Searching for Sugar Man overleden

Malik Bendjelloul pleegde zelfmoord

De 36-jarige Malik Bendjelloul, regisseur van de met een Oscar bekroonde documentaire Searching for Sugar Man (2012), is dinsdagavond dood gevonden in zijn appartement in Stockholm. De filmmaker heeft zelf een einde aan zijn leven gemaakt.

Aanvankelijk bleef de doodsoorzaak officieel onbekend, maar Benjellouls broer Johar vertelde in de Zweedse krant Afronbladet dat het om zelfmoord ging, en dat Malik al langer aan depressies leed.

In de documentaire Searching for Sugar Man vertelt de Zweedse filmmaker het wonderlijke verhaal van twee Zuid-Afrikaanse journalisten die op zoek gaan naar de Amerikaanse muzikant Sixto Rodriquez. In de jaren zeventig nam hij een album op dat flopte. De man was een mythe geworden en er werd gedacht dat hij in een bizar ongeluk op het podium was omgekomen. Na een lange zoektocht wordt Rodriquez gevonden op een bouwplaats in Detroit. Uiteindelijk krijgt hij de kans om een paar uitverkochte concerten te geven in Zuid-Afrika, waar hij nog steeds populair is.

De documentairemaker vertelde in een interview: ‘Ik had nog nooit zo’n mooi, emotioneel en spectaculair levensverhaal gehoord. Mijn mond viel open toen hij het vertelde.’ De film werd vorig jaar bekroond met meerdere prijzen, waaronder een Oscar en een BAFTA.

Bendjelloul speelde als kind in de serie Ebba och Didrik. Hij werd verslaggever voor een Zweedse televisiezender. Hij stopte met zijn werk om de wereld rond te reizen. Daarbij kwam hij het wonderlijke verhaal op het spoor.

Benjelloul maakte ook documentaires over muzikanten Elton John, Rod Steward en Bjork.