Recordaantal Nederlandse films naar Toronto

Zeven Nederlandse films naar filmfestival

Het Toronto International Filmfestival (TIFF) heeft zeven Nederlandse films geselecteerd voor de komende editie, die plaatsvindt van vier tot veertien september.

Twee Nederlandse films dingen mee naar de Prijs van de Internationale Kritiek . Het drama Atlantic., de tweede speelfilm van regisseur Jan-Willem van Ewijk, gaat over een Marokkaanse visser die met zijn windsurfboard naar Europa reist.

Van Ewijk schreef in 2009 voor Cinema.nl een uitgebreid blog over de tot standkoming van het scenario van Atlantic.. Daarin vertelt Van Ewijk over zijn ontmoetingen met grote namen uit de filmindustrie, die hem hielpen met het verbeteren van zijn scenario.

De andere film die genomineerd is voor de Prijs van de Internationale Kritiek is De Infiltrant, een misdaaddrama met Gouden Kalf-winnaar Nasrdin Dchar in de hoofdrol. De Infiltrant, over een politieagent die in een loyaliteitsconflict belandt, is het solo speelfilmdebuut regisseur Shariff Korver.

De jeugdfilm Oorlogsgeheimen van regisseur Dennis Bots (Achtste-groepers huilen niet), over de vriendschap van twee jongens in een Limburgs dorp die in bezettingstijd onder druk komt te staan, is opgenomen in TIFF Kids, de sectie voor kinderen en jeugd.

Vorige week werd al aangekondigd dat de wereldpremière van Mijke de Jong’s Brozer plaats zal vinden in Toronto. De korte films De Laatste Dag van de Zomer van Feike Santbergen en A Single Life, een animatiefilm van Job, Joris & Marieke, worden vertoond in de nieuwe competitie Short Cuts International. Ook de experimentele documentaire Episode of the Sea van Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan zal te zien zijn.

Films die de publieksprijs winnen in Toronto presteren meestal goed bij de Oscars. Grote Oscarwinnaars van de afgelopen jaren als Slumdog Millionaire, The King’s Speech , Argo en de winnaar van vorig jaar 12 Years A Slave, werden allemaal vertoond bij TIFF.