Rechter seponeert zaak Tarantino tegen Gawker

Regisseur heeft The Hateful Eight toch weer opgepakt

Quentin Tarantino heeft niet voldoende aangetoond dat website Gawker zijn auteursrecht zou hebben geschonden. Dat heeft de rechter gisteren bepaald. Tarantino klaagde de site aan voor het plaatsen van een link naar zijn scenario The Hateful Eight, toen dat uitlekte in januari.

De rechter vond dat Tarantino en zijn advocaten slechts speculeerden dat er schending moet hebben plaatsgevonden, en seponeerde daarom de zaak. Tarantino heeft wel tot 1 mei gekregen om de zaak opnieuw in te dienen.

De regisseur is van mening dat de website wel mocht berichten over het feit dat hij boos was over het uitlekken, maar dat Gawker.com ‘over de journalistieke grenzen’ ging door ook een link naar het volledige script te plaatsen. Daardoor zouden zij deel hebben genomen in de schending van zijn auteursrecht.
Toen het scenario uitlekte in januari, gaf de regisseur aan erg somber te zijn over de situatie. ‘Ik maakte een script af, een eerste versie, dat ik pas over een jaar wilde verfilmen in de volgende winter. Ik gaf het aan zes mensen en kennelijk is het nu gelekt.’ Ook zei hij erbij dat hij helemaal mee klaar was met het project.
Maar kennelijk heeft hij zich toch bedacht. Onlangs was er een opvoering van het scenario in een theater in Los Angeles. Onder anderen acteurs Samuel L. Jackson, Tim Roth en Kurt Russell vertolkten personages. Kaarten voor de avond gingen voor tussen de 150 en 200 dollar weg. De opbrengst ging naar een filmprogramma van Los Angeles County Museum of Art.

Verder heeft Tarantino laten weten nog aan het script te werken. De opvoering betrof de eerste versie van het script, inclusief een versie van het slothoofdstuk dat alleen op die avond werd vertoond . ‘Dit is de enige keer dat je dit zult zien’, vertelde de filmmaker aan zijn publiek. Ondertussen is het hoofdstuk, genaamd Black Night, White Hell, herschreven. Tarantino schrijft sowieso een tweede en derde versie, liet hij weten tijdens de lezing. Of de film ook nog gemaakt gaat worden, is onduidelijk.