Prijzen uitgereikt op Imagine

Beste film: Coherence

De Amerikaanse film Coherence van James Ward Byrkit is vrijdagavond op filmfestival Imagine bekroond met de Black Tulip Award voor beste lange speelfilm. Ook de films Cheap Thrills en Der Samurai vielen op de slotavond van het festival in de prijzen.

De Black Tulip-jury, bestaande uit journalisten Bor Beekman en Hedwig van Driel, en Offscreen-programmeur Wim Castermans, schreven over Coherence: ‘Films die je als mindfuck kan omschrijven, verzanden vaak in zielloos puzzelwerk. Coherence doet het echter feilloos, door het intrigerende concept van parallelle universums te behandelen maar het daarbij onvermijdelijke puzzelwerk eigenlijk bijkomstig te laten.’ Regisseur James Ward Byrkit sprak middels een videoboodschap zijn dank uit.

De prijs voor beste Europese fantastische film – de Méliès d’Argent – ging naar de Duitse afstudeerfilm Der Samurai van Till Kleinert. De jury, bestaande uit filmmakers Sacha Polak, Iván López Núñez en Camiel Schouwenaar, schreef: ‘Deze afstudeerfilm, gemaakt met weinig budget en medegefinancierd middels crowdfunding, voelt als een volwassen vertelling. Op een originele manier weet de maker de genres thriller, horror, coming of age en zelfs Samuraifilm te combineren tot een persoonlijke film.’

De Zilveren Méliès voor beste korte film ging naar de Zweedse film Reset van Marcus Kryler en Fredrik Åkerström.

De jongeren die verantwoordelijk zijn voor de MovieZone Award, riepen de Amerikaanse film Cheap Thrills van E.L . Katz uit tot beste film van het festival.

Ten slotte de publieksprijs: de Syfy Silver Scream Award. ging naar de Amerikaanse documentaire Jodorowsky’s Dune van Frank Pavich, over een legendarische sf-film die nooit werd voltooid. Ook populair in de publiekspol waren de genre-sequels The Raid 2 van Gareth Evans, en Dead Snow 2: Red vs. Dead van Tommy Wirkola.