Peter Greenaway ontvangt oeuvreprijs

BAFTA’s aanstaande zondag uitgereikt

De Britse regisseur Peter Greenaway wordt tijdens de BAFTA’s geëerd met een Outstanding British Contribution to Cinema Award. De British Academy Film Awards worden aanstaande zondag uitgereikt in Londen.

Greenaway begon zijn carrière als schilder en maakte in 1980 zijn eerste film , The Falls. Zijn grote doorbraak maakte hij in 1982 met het 17de eeuwse drama The Draughtsman’s Contract. Andere bekende titels van de filmmaker zijn A Zed & Two Noughts (1985) en The Cook, The Thief, His Wife  & Her Lover (1989). In de laatste waren rollen weggelegd voor bekende acteurs als Michael Gambon, Tim Roth en Dame Helen Mirren, die dit jaar een BAFTA Lifetime Achievement Award ontvangt.  

De laatste jaren is Greenaway met zijn films een experimentele weg in geslagen . In 2003 maakte hij het driedelige multimedia project The Tulse Luper Suitcase, en in 2007 nam hij het ontstaansproces van de Nachtwacht als uitgangspunt voor een rijke film over kunst, liefde en verlies in Nightwatching. Rembrandt’s Nachtwacht stond wederom centraal in Greenaway’s documentaire Rembrandt's J’accuse (2008), over 31 verborgen mysteries in het schilderij. De filmmaker is momenteel bezig met de opnames van Eisenstein in Guanajuato in Mexico. De film over de Russische regisseur Sergei Eisenstein wordt later dit jaar uitgebracht.  

Eerder deze week werd er kritiek geuit na de bekendmaking van de gastenlijst voor de BAFTA-ceremonie in het Royal Opera House. Veel grote namen uit Hollywood, zoals Leonardo DiCaprio, Tom Hanks en Sandra Bullock, zullen zondag aanwezig zijn. Het wordt de British Academy verweten dat ze in hun poging om een serieuze tegenhanger van de Oscars te vormen, de Britse sterren tekort te doen.   

De films die zondag kans maken op de award voor beste film zijn Gravity, 12 Years a Slave, American Hustle, Captain Phillips en Philomena. Gravity van Alfonso Cuarón maakt met elf nominaties de meeste kans om met een BAFTA naar huis te gaan.   

De BAFTA-ceremonie zal gepresenteerd worden door Stephen Fry en is zondag 16 februari vanaf 21.00 te zien op BBC One.