PGA Award voor Gravity én 12 Years a Slave

Ook SAG Awards uitgereikt

The Producers Guild of America heeft voor het eerst in haar 25-jarige bestaan de Darryl F. Zanuck Award for Top Feature Film uitgereikt aan twee films. De producenten van Gravity en 12 Years a Slave ontvingen zondagavond beiden de prijs voor beste film.

Eén van deze twee films zou ook grote kans kunnen maken op een Oscar, omdat de PGA Awards als graadmeter voor de Academy Awards gezien worden. De winnaar van de PGA Awards won al zeventien keer tevens de Oscar voor beste film, dit was de afgelopen zes jaar achter elkaar ook het geval. 

Het tv- programma The Voice, bedacht door John de Mol, viel ook in de prijzen. De talentenjacht won de PGA Award voor het best geproduceerde televisieprogramma. The Voice won daarmee van programma’s als Topchef en Dancing with the Stars. De PGA voor beste animatiefilm ging naar Disney’s Frozen en de documentaireprijs werd gewonnen door We Steal Secrets: The Story of Wikileaks ( Alex Gibney). 

Ook de Screen Actors Guild Awards werden dit weekend uitgereikt. De awards voor de film met de beste acteerprestaties ging naar American Hustle (David O. Russel). Jean Marc Vallée’s Dallas Buyers Club viel ook goed in de prijzen. Matthew McConaughey won de prijs voor beste mannelijke hoofdrol en Jared Leto die voor beste bijrol. Cate Blanchett won een SAG Award voor haar hoofdrol in Blue Jasmine van Woody Allen, en de beste vrouwelijke bijrol werd gewonnen door 12 Years a Slave actrice Lupita Nyong’o. 

Zowel bij de PGA- als bij de SAG-uitreiking wonnen in de categorie televisie de series Breaking Bad (drama) en Modern Family (komedie).

Aan de prijzenregen in de aanloop naar de Academy Awards, het hoogtepunt van het awardseizoen, komt voorlopig nog geen eind. Volgende week worden de Directors Guild of America Awards uitgereikt. Gravity en 12 Years a Slave zijn ook hier genomineerd voor de award voor beste film.