Noord-Korea klaagt bij VN over komedie The Interview

Film met Seth Rogen gaat over aanslag op Kim Jong Un

De Noord-Koreaanse overheid heeft in een brief aan Ban-Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, geklaagd over The Interview, een Amerikaanse komedie met Seth Rogen en James Franco, die later dit jaar uitkomt. In de brief beschuldigt de Noord-Koreaanse VN-ambassadeur Ja Song Nam de film ervan terrorisme tegen Noord-Korea te promoten.

The Interview gaat over een tv-presentator ( Franco) en zijn producer ( Rogen) die een interview met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un weten te regelen, waarna zij door de CIA worden gevraagd de dictator te vermoorden. Na Pineapple Express en This is the End is The Interview alweer de derde komedie waarin Franco en Rogen samen optreden. Te verwachten valt dat The Interview, net als die eerdere producties, bol zal staan van de melige en stoner-achtige humor.

Toch reageert Noord-Korea serieus op de film. ‘Het toestaan van de productie en distributie van een dergelijke film, die gaat over het vermoorden van het hoofd van een soevereine staat, moet worden gezien als een oorlogsdaad,’ aldus Song Nam. ‘De Verenigde Staten moeten de film onmiddellijk verbieden, anders zijn zij volledig verantwoordelijk voor het aanmoedigen van terrorisme.’

De betreffende brief van Ja Song Nam

Het is niet de eerste keer dat Noord-Korea zijn ongenoegen over The Interview uit. Woordvoerder Kim Myong-chol noemde de film eerder al een wanhoopsdaad van de Amerikaanse samenleving: ‘Een film over de aanslag op een buitenlandse leider reflecteert de daden van Amerika in Irak en Afghanistan,’ aldus Myong-chol.

Voor Rogen lijkt alle ophef tot dusverre vooral welkome publiciteit. Op Twitter reageerde hij dan ook ontspannen op de aantijgingen: ‘Meestal willen mensen mij pas vermoorden nadat ze twaalf dollar voor één van m’n films hebben neergelegd,’ zo schreef de acteur.