Nominaties Rembrandt Awards bekend

Soof grootste kanshebber

De komedie Soof is de grote kanshebber bij de Rembrandt Awards die later dit jaar worden uitgereikt. De film is in de drie belangrijkste categorieën genomineerd, namelijk voor beste Nederlandse film, beste Nederlandse acteur (Fedja van Huêt) en beste Nederlandse actrice (Lies Visschedijk).

Op donderdagavond werden de nominaties in het programma Shownieuws bekendgemaakt door René Mioch. De nominaties zijn gebaseerd op stemmen van het Nederlandse publiek. Er zijn acht categorieën met drie genomineerden per categorie.

Ook de films Daglicht en De nieuwe wildernis maken kans op de prijs voor beste Nederlandse film.

De komedie Mannenharten is net als Soof ook drie keer genomineerd. Twee van die nominaties vallen in dezelfde categorie, namelijk beste acteur, voor Daan Schuurmans en Barry Atsma. De derde nominatie is voor beste filmhitsong: het nummer Mannenharten van Blof en Nielson. Ook genomineerd in deze categorie zijn Waiting for the Night van Armin van Buuren en Fiora ( Verliefd op Ibiza) en Blue Bittersweet van Ilse de Lange ( Het Diner).

Voor beste Nederlandse actrice zijn, naast Visschedijk, ook Angela Schijf (Daglicht) en Sylvia Hoeks ( Bro's Before Ho's) genomineerd. De beste Nederlandse jeugdfilm kan gaan naar Mees Kees op kamp, Nijntje de film of Spijt!.

Ook buitenlandse films kunnen genomineerd worden voor een Rembrandt Award. Zo maken Mandela: A Long Walk to Freedom, The Hobbit: The Desolation of Smaug en The Hunger Games: Catching Fire kans op de prijs voor beste buitenlandse film. Tom Hanks (Captain Phillips), Leonardo DiCaprio (The Great Gatsby) en Idris Elba (Mandela) zijn genomineerd als beste buitenlandse acteur. En in de categorie actrice: Jennifer Lawrence (The Hunger Games), Cate Blanchett (Blue Jasmine) en Sandra Bullock (Gravity).

Op 2 juni wordt bekendgemaakt wie er vandoor gaan met een Rembrandt Award. Stemmen kan hier.