Nolan en Tarantino houden Kodak-film in leven

Kodak blijft film produceren ondanks dalende verkoop

Kodak zal, mede dankzij druk van filmmakers als Christopher Nolan, Quentin Tarantino, Judd Apatow en J.J. Abrams, de komende jaren nog steeds filmrollen blijven maken. Verschillende filmstudio’s hebben toegezegd die filmrollen te blijven aanschaffen.

De verkoop van filmrollen is de laatste acht jaar met 96 procent gedaald, nu de filmindustrie steeds vaker ervoor kiest om films te maken met digitale middelen, die veel goedkoper en makkelijker te gebruiken zijn.  ‘Na lange gesprekken met filmmakers, studio’s en anderen die de unieke artistieke kwaliteit van film onderschrijven, hebben we besloten de productie toch door te zetten,’ zo zegt Jeff Clarke, directeur van Kodak. ‘We willen deze mensen dan ook bedanken voor hun steun en vindingrijkheid om tot een oplossing te komen.’

Abrams schiet momenteel Star Wars Episode VII op film. Apatow wil gewoon graag de mogelijkheid hebben. ‘Er zijn bepaalde kwaliteiten zoals de ruis en de kleur die je alleen met film kunt krijgen,’ aldus Apatow.

Door de afspraak met de filmstudio’s, hoeft Kodak z’n filmfabriek in Rochester, New York niet te sluiten. Produceerde de fabriek in 2006 nog jaarlijks 3,8 miljoen kilometer aan film, dit jaar was dat ‘nog maar’ 140 duizend kilometer.

Kodak is het enige grote bedrijf dat nog film produceert voor speelfilms, nadat concurrent Fujifilm vorig jaar stopte met de productie.

In het radioprogramma Nooit meer slapen bespreekt regisseur Martin Koolhoven de toegevoegde waarde van celluloid