Nieuwe films Burton, Lee en Linklater aangekondigd

De interessantste aankondigingen van de week

Er is nieuw werk op komst van regisseurs als Ang Lee, Tim Burton en Paul Greengrass. Een overzicht van de interessantste filmproducties die de afgelopen week bekend werden gemaakt.

De nieuwe film van meervoudig Oscarwinnaar Ang Lee (Brokeback Mountain, Life of Pi) wordt een verfilming van Ben Fountains bekroonde roman Billy Lynn’s Long Halftime Walk. Het verhaal gaat over een jonge Amerikaanse soldaat die na gevechtsmissie in Irak, die door camera’s werd vastgelegd, als een held wordt ontvangen in zijn eigen land. Het boek werd in de media omschreven als de Catch-22 van de Irak-oorlog. Het script is van de hand Simon Beaufoy, die eerder verantwoordelijk was voor de script van de Danny Boyle-films Slumdog Millionaire en 127 Hours.

Hoewel de naam Tim Burton doet denken aan gothische en sprookjesachtige fantasiewerelden, is zijn nieuwe film gegrond in de werkelijkheid. Big Eyes handelt over de waargebeurde rechtszaak tussen fraudeur Walter Keane en zijn ex-vrouw Margaret. Keane verwierf in de jaren vijftig snel bekendheid met een serie kitschschilderijen van arme kinderen met grote ogen (zogeheten ‘waifs’), die door zijn vrouw geproduceerd waren. De hoofdrollen worden gespeeld door Cristoph Waltz en Amy Adams. De film komt dit jaar toepasselijk uit op eerste kerstdag.

Jack Huston zal Ben Hur gaan spelen in Timur Bekmambetovs nieuwe adaptatie van de klassieke roman van Lew Wallace uit 1880, die al twee keer eerder werd verfilmd in Hollywood.  Jack Huston werd vooral bekend door zijn memorabele rol van Richard Harrow in Boardwalk Empire. Morgan Freeman zal Ben Hurs trainer Ildarin spelen, en het script van de film is geschreven door John Ridley, die met 12 Years a Slave in de prijzen viel. De film wordt begin 2016 in de bioscoop verwacht.

Terwijl zijn succesfilm Boyhood nog in de bioscoop draait, is regisseur Richard Linklater alweer druk bezig met de productie van een nieuwe film: That’s What I’m Talking About. Ryan Guzman zal een hoofdrol spelen. De film zal gaan over een onervaren eerstejaarsstudent die terechtkomt in de macho-cultuur van het studentenbasketbalteam. Dit verklaart ook gelijk de casting van Guzman: de acteur was in zijn jeugd een honkbalwerper en liet zijn atletisch vermogen eerder al zien in twee Step Up-films.

Tot slot is er nog het nieuws dat Matt Damon zal terugkeren als Jason Bourne in een nieuw, door Paul Greengrass geregisseerd deel in de Bourne-serie. Dat is goed nieuws voor fans van de franchise: Greengrass en Damon werkten samen in The Bourne Supremacy enThe Bourne Ultimatum, respectievelijk de tweede en derde in de reeks , die beide goed werden ontvangen. De vierde film, The Bourne Legacy, waarin acteur Jeremy Renner in de hoofdrol het personage Aaron Cross speelde, werd door veel fans gezien als een teleurstelling. De releasedatum voor de film staat op juli 2016.

Eerder werd al bekendgemaakt dat er een vervolg op The Bourne Legacy zou komen, wederom met Jeremy Renner. Door het nieuws van de Damon /Greengrass-film, zal de Renner-film nu later uitkomen. Justin Lin, bekend van een aantal Fast and the Furious-films en aflveringen van tv-serie Community, zal plaatsnemen in de regisseursstoel.