Nederlandse jeugdfilms naar Berlijn

Afstudeerfilm Nederlandse Filmacademie geselecteerd

Voor het internationale filmfestival van Berlijn zijn meerdere Nederlandse jeugd- en familiefilms geselecteerd. De films zullen te zien zijn in de Generation-competitie, het jeugdfilmprogramma van het festival, waarin Nederland in voorgaande jaren ook al erg succesvol was.

Het Generation-programma maakt sinds 1978 deel uit van het festival en is gewijd aan jongeren en kinderen. De competitie is onderverdeeld in twee categorieën. Midden in de Winternacht van Lourens Blok en Frans Weisz’ Finn worden gepresenteerd in het onderdeel Generation Kplus. Voor regisseur Weisz is het de vierde keer dat zijn werk geselecteerd wordt voor de Berlinale. Het onderdeel Generation 14plus bevat de 3D-film Above Us All van regisseur Eugenie Jansen, Supernova van Tamar van den Dop, The Blue Wave van regisseursduo Merve Kayan en Zeynep Dadak, en Violet van Bas Devos.  

Ook geselecteerd voor de 14plus- competitie is de korte film Cowboys janken ook. Mees Peijnenburg studeerde afgelopen juli met deze film af als regisseur aan de Nederlandse Filmacademie. De film kwam tot stand in samenwerking met de VPRO. Het scenario werd geschreven door Merinde Verbeek en de film werd geproduceerd door Layla Meijman. Het is niet de eerste keer dat een film van de Nederlandse Filmacademie geselecteerd is voor de Berlinale; Jacco’s film en One Way Ticket to Oblivion gingen Cowboys janken ook al voor.  

De eindexamenfilm van Peijnenburg vertelt het verhaal van de achttienjarige beste vrienden Sven en Gijs. De twee zijn onafscheidelijke totdat ze in een vechtpartij belanden waarin Gijs in coma wordt geslagen. Sven vreest zijn vriend voor altijd kwijt te zijn en worstelt met schuldgevoelens. Wanneer Gijs uit zijn coma ontwaakt, is het niet meer hetzelfde tussen de twee vrienden.

Ook in het Berlinale Shorts-programma is een Nederlandse film te zien, namelijk de korte film Marc Jacobs, geregisseerd door Sam de Jong. Daarnaast maakt The Third Bank, een Argentijns-Nederlands- Duitse coproductie van regisseur Celina Murga, deel uit van de Official Competition van het festival.  

Het internationale filmfestival van Berlijn zal plaatsvinden van 6 tot en met 16 februari.