Nederlandse filmindustrie wil illegale downloaders confronteren

Model wordt al gehanteerd in Engeland en Denemarken

Mensen die films downloaden via illegale bronnen moeten in de toekomst schriftelijk worden gewezen op de illegaliteit van hun handelingen. Dit vinden partijen in de Nederlandse filmbranche, aldus de NOS.

'De consument moet worden opgevoed. Die moet begrijpen dat het niet mag', zegt René van Turnhout, directeur van filmdistributeur Dutch Filmworks en voorzitter van branchevereniging NVPI Video. Hij zegt dat het illegaal downloaden in Nederland nog altijd toeneemt, ondanks de eerdere oproepen vanuit de filmindustrie en de opkomst van verschillende legale alternatieven zoals Netflix, NLZiet en Videoland Unlimited. Zo daalde de verkoop van dvd’s in de eerste helft van dit jaar met 30 procent vergeleken met een jaar eerder, blijkt uit cijfers van GfK.

Het gewenste model wordt al gehanteerd in Groot -Brittannië en Denemarken, waar er duidelijke afspraken zijn tussen de overheid en filmindustrie en interproviders. Dit resulteerde al in miljoenen brieven en mails naar illegale internetgebruikers, die op basis van hun IP-adres getraceerd kunnen worden. In dergelijke berichten wordt de gebruiker gewezen op het feit dat hij betrapt is op illegale handelingen, dat filmmakers hierdoor hun inkomsten mislopen en waar de gebruiker in de toekomst legaal terecht kan voor zijn filmwensen.

De Tweede Kamer praat op 24 september met staatssecretaris Teeven van Justitie over illegaal downloaden. VVD-Kamerlid Van Wijngaarden heeft al Kamervragen gesteld om te polsen hoe Teeven tegen het Britse model aankijkt. Directeur Paul Solleveld van het NVPI gaf tegenover NUtech aan dat ze niet, zoals bij het Duitse model, uit zijn op een model waarbij individuele consumenten worden beboet of van internet worden afgesloten - daarmee zouden we potentiële klanten voor het hoofd stoten.' Stichting Brein gaf eerder al aan niet zo ver te willen gaan.