Nederlands succes in het buitenland

Prijzen voor De groeten van Mike! en Gone Back

Succes voor Nederlandse films in het buitenland: de jeugdfilm De Groeten van Mike! van regisseur Maria Peters werd door de kinderjury van het filmfestival van Keulen bestempeld als beste film, en Gone Back van Ernest Meholli, waarin Hanna Verboom een rol speelt, won tijdens het Albanian Film Week Festival in New York twee prijzen.

Het is niet de eerste prijs in het buitenland voor De Groeten van Mike!. De film won onder andere de ‘Preis der Kinderjury’ in Wenen en de publieksprijs tijdens het internationale kinderfilmfestival in Jerevan. De Groeten van Mike! gaat over Mike ( Maas Bronkhuyzen) die na een lange tijd in het ziekenhuis naar huis mag. Zijn moeder Natasja ( Bracha van Doesburgh), die een drankprobleem heeft, komt hem echter niet ophalen. Laetitia ( Leona Philippo), de verpleegkundige die Mike onder haar hoede heeft, schakelt vervolgens Jeugdzorg in, met alle gevolgen van dien.

Gone Back ging vorig jaar in premiere tijdens het Prishtina International Film Festival in Kosovo en kreeg daar de publieksprijs voor beste speelfilm. Het psychologische drama gaat over een deserteur ( Astrit Alihajdaraj) die terugkeert naar huis, waar hij ontdekt dat hij is doodverklaard en alles veranderd is.

Er is ook goed nieuws voor de Nederlandse films Oorlogsgeheimen van Dennis Bots en Lucia de B. van Paula van der Oest. Deze titels zijn geselecteerd voor het Palm Springs Festival in California, dat plaatsvindt van 2 tot en met 12 januari. Lucia de B. werd eerder al geselecteerd als Nederlandse inzending voor de Oscars.