De film Bernie heeft – buiten de bioscoop – een bizarre ontknoping gekregen. De Texaanse begrafenisondernemer Bernie Tiede, die in de film uit 2011 wordt gespeeld door Jack Black, werd in 1999 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op een weduwe. Deze week is hij, mede dankzij de film, vervroegd vrijgelaten op de voorwaarde dat hij bij Bernie-regisseur Richard Linklater in huis gaat wonen.

Linklater, die net als Tiede uit Texas komt, maakte de film uit fascinatie voor de zaak. Hij vond dat Bernie een veel te harde straf had gekregen. Die mening werd gedeeld door advocate Jodi Cole, die na het zien van de film de zaak op zich nam. Zij betoogde dat er destijds in de rechtszaak geen rekening werd gehouden met het seksueel misbruik dat Tiede moest doorstaan als tiener. De rechter heeft dit alsnog meegenomen en geoordeeld dat Tiede inmiddels voldoende straftijd heeft uitgezeten.

Toen hij als getuige werd gehoord in de rechtszaak, bood Linklater (maker van films als The School of Rock en Before Midnight) aan dat Tiede wel in zijn garageappartement mocht komen wonen. De rechter heeft dit als voorwaarde gesteld voor Tiede’s vrijlating. Daarnaast zal Bernie moeten gaan werken als assistent van advocate Cole, en psychische hulp zoeken.

De film Bernie is gebaseerd op een artikel uit artikel uit Texas Monthly over de zaak. Linklater maakte er een luchtig docudrama van, waarin naast bekende acteurs (behalve Jack Black onder meer Shirley MacLaine en Matthew McConaughey) ook diverse dorpelingen worden opgevoerd als zichzelf.

In de film is te zien hoe de geliefde begrafenisondernemer samenwoont met de rijke weduwe Marjorie Nugent, die hem als haar slaafje behandelt. Ten slotte schiet hij haar uit frustratie dood en verbergt haar lichaam zeven maanden in een vrieskist. De moord veranderde niets aan zijn populariteit in zijn woonplaats. Tot op heden staat het dorpje vierkant achter Tiede.