Menahem Golan overleden

Co-producent De aanslag werd 85 jaar

De Israëlische filmproducent en regisseur Menahem Golan is op 85-jarige leeftijd overleden in Tel Aviv. Golem was één van de producenten van de Nederlandse Oscarwinnaar De aanslag uit 1986.

De verfilming van het boek van Harry Mulisch was in 1987 de eerste Nederlandse speelfilm die een Oscar won. Op aandringen van Golan zou Derek de Lint, die op dat moment carrière probeerde te maken in het buitenland, de hoofdrol hebben gekregen. Ook produceerde Golan de Nederlandse Dolly Dots-film Dutch Treaten en de Nederlandse thriller Wildschut.

Golan was in zijn jeugd een piloot bij de Israëlische luchtmacht. Na zijn dienst begon hij met zijn neef Yoram Globus een filmproductiebedrijf. In de jaren zeventig namen Globus en Golan het Amerikaanse concern Cannon over en verhuisden zich op Hollywood.

Cannon bezat ook een aantal bioscopen in Nederland, waaronder het bekende Tuchinski-theater in Amsterdam, waar de neven dus enige tijd eigenaar van waren.

In Hollywood maakte Globus met productiebedrijf Cannon een groot aantal actiefilms, waaronder Operation Thunderbolt, die hij zelf ook regisseerde, en The Delta Force, met Chuck Norris. Ook werkte hij samen met Jean-Claude van Damme en Sylvester Stallone.

In de jaren tachtig verkochten Globus en Golan het productiebedrijf en Golan verhuisde terug naar Israel. Op het Filmfestival van Cannes draaide eerder dit jaar nog de documentaire The Go-Go Boys over Cannon en de twee broers.