Lucia de B. en Stuk! verkocht aan buitenland

Nederlandse thrillers te zien in o.a. Amerika en Zweden

Thrillers Lucia de B. en Stuk! zijn beide aangekocht door buitenlandse distributeurs. Stuk! gaat in de Amerikaanse bioscopen draaien; Lucia de B. verschijnt in onder andere Latijns-Amerika en Zweden.

Lucia de B. is tot nu toe aangekocht in acht landen. Dat maakte producent Rinkel Film vandaag bekend. De thriller zal te zien zijn in Latijns Amerika, Zweden, Slovenië, Kroatië, Bosnië, Servië, Macedonië en Litouwen.

Lucia de B. van regisseur Paula van der Oest vertelt het waargebeurde verhaal van een Haagse verpleegster die jarenlang onterecht vastzat omdat zij bij een groot aantal onverklaarbare sterfgevallen van baby’s aanwezig was. Lucia de Berk werd enkel op basis van dat statistische gegeven schuldig verklaard. De zaak staat te boek als een grote justitiële dwaling in de Nederlandse geschiedenis.

Ook de film Stuk! trok de aandacht van het buitenland. Het ‘thrilldrama’, zoals regisseur Steven de Jong Stuk! zelf noemt, gaat over de mollige tiener Elizabeth (Jackie van Parijs) die op school hevig gepest wordt. Door de constante treiterijen bereikt Elizabeth uiteindelijk haar breekpunt en neemt ze wraak op de wereld. De Jong haalde het grootste deel van de jonge cast van het Mediacollege in Amsterdam.

De Amerikaanse distributeur Paramount en ATP Film Studios zagen brood in Stuk! en zullen de film in ieder geval in Californië uitbrengen. ‘Gezien de thema’s zoals pesten, loverboys en seksualiteit, denken wij dat deze film zeer relevant is voor het Amerikaanse publiek,’ aldus Arya Tariverdi van ATP Film.

Stuk! wordt in de Verenigde Staten uitgebracht onder de titel Eyecatcher in het najaar van 2014.