Louis Hartlooper Complex organiseert jubileumweek

Utrechts filmhuis bestaat 10 jaar

Het Louis Hartlooper Complex in Utrecht bestaat volgende week dinsdag precies tien jaar. Ter ere van dit jubileum organiseert het filmhuis een publieksweek met onder meer een talkshow, een filmquiz, een openluchtvertoning op het plein en voorstellingen van de tien meest succesvolle films van de afgelopen tien jaar.

Op 22 juli 2004 werd het Louis Hartlooper Complex officieel geopend. Daarvóór fungeerde het gebouw aan het Utrechtse Ledig Erf als politiebureau. Filmmaker Jos Stelling, initiatiefnemer van het LHC, wilde met het gebouw een platform creëren voor bijzondere filmprogrammeringen, filmfestivals, cursussen, en andere culturele evenementen.

Voordat het cultuurcentrum van start kon gaan, moest het rijksmonument van binnen eerst grondig verbouwd worden om de bioscoopzalen te kunnen realiseren. Zo zijn de zalen op de binnenplaats deels onder de grond gebouwd omdat men gebonden was aan een maximum hoogte. Het Louis Hartlooper Complex kreeg in 2005 een eervolle prijs van het Bouwfonds voor het beste gerenoveerde monument van Nederland, en in datzelfde jaar riep Vrij Nederland het theater uit tot beste filmhuis van Nederland.

Het theater dankt haar naam aan Louis Hartlooper (1864 - 1922), een van de beroemdste explicateurs van Nederland uit de tijd van de stomme film. Explicateurs waren in die tijd lokale beroemdheden, 'bioscoopsterren' die in de gloriedagen meer publiek trokken dan de film. Ze verklaarden de zwijgende filmbeelden in woord en gebaar en kregen applaus, cadeautjes en bloemen van het publiek.

De publieksweek zal op maandag 21 juli van start gaan. Tijdens de talkshow op de openingsavond zal Jos Stelling onder leiding van filmcriticus Constant Hoogenbosch praten over zijn passie voor film en muziek. Voor de openluchtvoorstelling zal de film Gloria vertoond worden van regisseur Sebastián Lelio, die zich voor zijn vierde film verdiepte in het liefdesleven van een alleenstaande Chileense vrouw van achtenvijftig.

Klik hier voor meer informatie over de publieksweek van het Louis Hartlooper Complex.