Lauren Bacall overleden

Actrice werd 89 jaar

De Amerikaanse actrice Lauren Bacall is vannacht op 89-jarige leeftijd overleden in New York. Dat maakte de Bogart-stichting, die wordt beheerd door de zoon die ze met acteur Humphrey Bogart kreeg, bekend via Twitter.

Bacall zou zijn gestorven aan een zware beroerte, schrijven Amerikaanse media . De familie in een verklaring: ‘Met groot verdriet, maar met grote dankbaarheid voor haar fantastische leven, bevestigen wij het heengaan van Lauren Bacall’

Na een korte periode als fotomodel begon Bacall met acteren. Het zou een carrière van zeven decennia worden. Op haar negentiende debuteerde ze in To Have and Have Not, uit 1944. Hierin was ze te zien naast de 25 jaar oudere Humphrey Bogart, met wie ze een jaar later trouwde. Het stel bleef samen tot zijn dood, in 1957.

In de film speelt Bacall een scène waarin ze Bogart zwoel toespreekt terwijl ze zijn hotelkamer verlaat. Hiermee was haar reputatie als seksbom meteen gevestigd.


De slaapkamerscène in To Have and Have Not

Gedurende haar omvangrijke carrière liet ze echter zien meer in haar mars te hebben, getuige rollen in onder meer The Big Sleep, North West Frontier, Murder on the Orient Express en The Shootist, de laatste film met westernicoon John Wayne.

Voor haar rol in The Mirror Has Two Faces uit 1996 werd ze voor het eerst genomineerd voor een Oscar. In 2003 was ze te zien in Dogville van de Deense regisseur Lars von Trier en twee jaar later in Manderlay.

Bacall ontving het gouden beeldje in 2010 voor haar hele oeuvre, met als motivatie de grote rol die ze had gespeeld in het gouden tijdperk van de film. Bacall over haar ere-Oscar: ‘De gedachte dat ik straks weer een tweebenige man in mijn kamer heb is heel opwindend’


De speech van Lauren Bacall nadat ze de ere-Oscar heeft ontvangen


De actrice was echter ook toen nog volop aan het werk. Naast serieuze rollen in onder meer de romkom These Foolish Things en Ernest et Célestine maakte ze uitstapjes naar wat meliger producties als de animatiefilm Scooby-Doo and the Goblin King en de animatieserie Family Guy. Haar laatste rol was in Trouble Is My Business, waarvan de opnames nog aan de gang zijn.

Bacall was ook in het theater succesvol. Voor haar rollen in Applause en Woman of the Year kreeg ze in de jaren zestig Tony Awards.

Met Bogart kreeg ze twee kinderen, zoon Stephen en dochter Leslie. De acteur had haar overigens gevraagd haar carrière op het tweede plan te zetten, onthulde Bacall in 1994. ‘ Hij had al drie huwelijken met actrices zien stranden en wilde daar niet nog een vierde aan toevoegen.'

Na een korte rouwperiode kreeg Bacall een relatie met Frank Sinatra. Haar woordvoerder liet echter te vroeg weten dat de twee zouden gaan trouwen, waarna Sinatra het huwelijk afblies. Bacall later in haar boek By Myself: ‘Eigenlijk heeft Frank me een enorme dienst bewezen. Hij behoedde me voor de ramp die ons huwelijk zou zijn geweest.’

Na het avontuur met Sinatra besloot Bacall Hollywood te verlaten. Ze maakte een film in Groot-Brittannië en keerde daarna terug naar Broadway, waar ze acteur Jason Robards leerde kennen. Hij was nog getrouwd, maar na zijn echtscheiding traden hij en Bacall in 1961, vier jaar na Bogarts dood, in het huwelijk. Dat strandde echter in 1969, vanwege het overmatige alcoholgebruik van Robards en zijn vele buitenechtelijke escapades.


Lauren Bacall (1924-2014)

Bron: Novum

N.a.v. het overlijden van Lauren Bacall gisteren, zendt Canvas vanavond om 22:40 als hommage de film The Big Sleep uit.