LHBT-personages negatief neergezet door Hollywood

Studie onderzoekt ruim honderd films

Lesbische, homo-, bi- en transseksuele personages worden veelal negatief neergezet in Hollywoodfilms. Dat blijkt uit een studie van GLAAD, een Amerikaanse homorechtenorganisatie.

GLAAD onderzocht 102 films van zeven grote filmstudio’s in Hollywood. Van die 102 films bevatte er slechts zeventien personages die lesbisch, homo, biseksueel of transgender waren.

Van die zeventien films met LHBT-personages bleek het merendeel volgens de onderzoekers op een beledigende of onterende manier te zijn verbeeld. ‘De filmstudio’s bedienen een miljoenenpubliek en daarom zouden zij in films een juiste afspiegeling van onze maatschappij moet geven, in plaats van de vooroordelen en de haat tegen homo’s juist te versterken,’ aldus Sarah Kate Ellis, directeur van GLAAD.

Filmstudio Sony Pictures kreeg als enige filmstudio een positieve beoordeling. De film Battle of the Year over een streetdance-groep en de fantasiefilm The Mortal Instruments: City of Bones werden geprezen voor hun positieve representatie van homo’s.

De film We’re the Millers, geproduceerd door Warner Brothers, werd daarentegen beschuldigd van ‘homopaniek’. Ook The Wolf of Wallstreet werd door GLAAD bekritiseerd vanwege de homoseksuele butler die erin voorkomt. ‘De butler voegt niets toe aan het verhaal en dient gewoont als zoveelste voorbeeld van het buitensporige gedrag van de hoofdrolspelers,’ zo zegt Ellis over het personage.

'Homopaniek ' in We're the Millers

In navolging van de Bechdel-test, waarbij een film wordt beoordeeld op het feit of er twee vrouwelijke personages met elkaar praten over iets anders dan een man, lanceert GLAAD de Vito Russo-test. Om voor deze test te slagen, moet een film een LHBT-personage bevatten, dat niet enkel of vooral gedefinieerd wordt door zijn of haar seksuele voorkeur. Slechts zeven van de zeventien films waarin überhaubt LHBT-personages voorkwamen, slaagden voor deze test.