Joodse organisaties protesteren tegen festivalprijs voor Mel Gibson

Karlovy Vary festival reikt lifetime achievement-award uit

Joodse organisaties in Tsjechië hebben in een open brief geprotesteerd tegen de beslissing van het Karlovy Vary filmfestival om Mel Gibson een lifetime achievement-award te geven. De Federatie van Joodse gemeenschappen zegt dat Gibsons werk antisemitisch is.

In een brief aan de Tsjechische festivalorganisatie noemt de Joodse vereniging de film The Passion of the Christ, die Gibson in 2004 regisseerde, kwaadaardig en bloeddorstig. ‘Door deze prijs toe te kennen, voegt het Karlovy Vary festival zich bij de groep dubieuze platforms die langzaam de tolerante sfeer is ons land tenietdoen,’ aldus de federatie.

De festivalorganisatie reageerde gelaten op de brief. ‘Met deze prijs willen we Gibsons carrière en filmtalent eren. Het is niet aan ons om op het overige te reageren. The Passion of the Christ wordt niet vertoond op ons festival,’ zo zei Uljana Donátová, woordvoerder van het festival, tegen Bloomberg.com.

Het is niet de eerste keer dat Gibson in verband wordt gebracht met antisemitisme. In 2006 baarde de acteur en regisseur opzien door, tijdens zijn arrestatie wegens rijden onder invloed, de betreffende politieman uit te schelden. Volgens het politierapport zou Gibson gevraagd hebben of de agent Joods was, waarop hij zei: ‘Verdomde Joden. De Joden zijn verantwoordelijk voor alle oorlogen in de wereld.’

Na veel ophef over het incident, wakkerde Gary Oldman, bekend van films als The Dark Knight en Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, in juni van dit jaar het vuurtje nog eens aan door in een interview met Playboy Mel Gibson te verdedigen. ‘ Iedereen zegt zulke dingen wel eens, dus we zijn allemaal nogal hypocriet,’ aldus de acteur.

Later bood Oldman in een tv-show zijn excuses aan voor zijn opmerkingen in Playboy.