Jongens wint prijzen op Tsjechisch festival

Docu’s De schuldvraag en See No Evil ook internationaal succesvol

De Nederlandse telefilm Jongens heeft verschillende prijzen gewonnen op het Zlin-jeugdfestival in Tsjechië. Distributeur Cinemien besloot daarop de film toch uit te brengen in de Nederlandse bioscoop.

Het verhaal van regisseur Mischa Kamp over twee verliefde tienerjongens sleepte zowel de jury- als de publieksprijs in de wacht. Ook kreeg hoofdrolspeler Gijs Blom speciale erkenning voor zijn rol als Sieger.

Jongens is niet de enige Nederlandse film die het in het buitenland goed doet. See No Evil won op 14 mei op het DOK.fest in Duitsland de Viktor DOK.international-award voor beste internationale documentaire. De film van Jos de Putter volgt het leven van drie beroemde apen. Aan de prijs was een bedrag van 10.000 euro verbonden.

Op het St. Tropez International Filmfestival won de documentaire Radar Extra: De schuldvraag rond dezelfde tijd de prijs voor beste internationale documentaire. In De schuldvraag gaat Radarpresentatrice Antoinette Hertsenberg op zoek naar antwoorden op hoe de financiële crisis heeft kunnen ontstaan en hoe het nu verder moet.

Morgen is de Nederlandse komedie Chez Nous de slotfilm op het Amerikaanse Out Festival in Connecticut. De film van Tim Oliehoek, over een groep homoseksuele vrienden die een bizar plan bedenken om de sluiting van hun stamkroeg in hartje Amsterdam te voorkomen, trok in Nederland 80.000 bezoekers, minder dan verwacht.