Internationaal succes Nederlandse producties

Nieuwe buren mogelijk naar VS; film met Lisa Smit opgepikt in Londen

Nieuwe buren, een serie gebaseerd op de gelijknamige roman van Saskia Noort, krijgt mogelijk een Amerikaanse remake. Fox 21, bekend van Homeland, heeft een optie genomen op de serie.


In de Nederlandse versie spelen Katja Schuurman, Thijs Römer, Bracha van Doesburgh en Daan Schuurmans de hoofdrollen. Nieuwe buren gaat over twee stellen die lief en leed delen en uiteindelijk nog wel meer dan dat.

De korte film Forever After, met Lisa Smit in de hoofdrol, is geselecteerd voor het London Short Film Festival. Forever After draait in het programma-onderdeel New Shorts: Global Stories en maakt kans op de British Council Award for Best New Short. Het door Charlotte Scott-Wilson geschreven en geregisseerde filmpje is ook geselecteerd voor het Mumbai Short Film Festival en het Franse debuutfilmfestival Premier Plans in Angers. Forever After was eerder dit jaar al te zien op het Nederlands Film Festival in de Gouden Kalfcompetitie. Het London Short Film Festival vindt plaats van 9 tot 18 januari.

Hoe groot het internationale succes is van Escapades, het regiedebuut van de zeventienjarige Gijs Blom, is moeilijk te peilen, maar de film is op YouTube inmiddels meer dan veertigduizend keer bekeken en heeft dankzij de Engelse ook buitenlands bereik. Blom is als acteur bekend van Nena, Pijnstillers en Kankerlijers en speelt naast goede vriend Robin Boissevain de hoofdrol in Escapades. Ook zijn vrienden Nino de Ponti en Jesse van der Pluijm werkten mee. De film kwam voort uit een onderzoeksvraag voor een profielwerkstuk dat Blom en de Ponti op school moesten maken. De vraag luidde: moet een film veel geld kosten om succesvol te zijn? In samenwerking met Mediakraft en Rocketboy hebben de jongens deze film kunnen realiseren. Het antwoord op de vraag is inmiddels duidelijk, en de jongens werden beloond met een negen.