IFFR snijdt in aanbod films

Ook nieuw programmaonderdeel ‘Limelight’

Het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) voert vanaf volgend jaar een aantal wijzigingen door. Zo zijn op de komende editie twintig procent minder films te zien, en wordt er een nieuw programmaonderdeel toegevoegd.

Door te snijden in het filmaanbod wil het IFFR meer aandacht genereren voor alle geselecteerde films. Afgelopen jaar waren er ruim 250 speelfilms te zien. De maatregelen zijn bedoeld om het filmaanbod in Rotterdam overzichtelijker te maken.

In het nieuwe terugkerende programmaonderdeel 'Limelight' zal een selectie van dertig films van aansprekende namen vertoond worden, die na het IFFR in de Nederlandse filmtheaters te zien zullen zijn.

Het programma was voorgaande jaren met acht tot elf onderdelen al behoorlijk complex. Rutger Wolfson, directeur van het IFFR, denkt niet dat een extra programmaonderdeel het festival nóg ingewikkelder maakt. ‘Een groot deel van ons publiek vindt het leuk om als eerste een film te zien die later in de Nederlandse bioscoop wordt uitgebracht. Door dit onderdeel weten die mensen zulke films makkelijker te vinden. De bedoeling is dus om het voor iedereen overzichtelijker te maken.’

Limelight is volgens Wolfson niet bedoeld om meer mainstream films te gaan draaien. ‘Vorig jaar hadden we een vergelijkbaar aantal films van aansprekende namen, maar toen werden die niet zo overzichtelijk bij elkaar gepresenteerd.’