Hitchcock-documentaire over Holocaust voor het eerst vertoond

Hersteld Memory of the Camps in 2015 uitgezonden

Een in 1945 gemaakte documentaire van Alfred Hitchcock, is door het Imperial War Museum digitaal hersteld. De documentaire is om politieke redenen nooit uitgebracht, en zal binnenkort voor het eerst volledig vertoond worden.

Hitchcock werd in 1945 gevraagd door producent Sidney Bernstein om te helpen bij het maken van een film over de gruwelijkheden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De documentaire werd samengesteld met filmmateriaal van het Britse leger, dat opgenomen is bij de bevrijding van het concentratiekamp Bergen-Belsen. De documentaire moest de Duitse bevolking bewust maken van de oorlogsmisdaden van de nazi’s, maar werd uiteindelijk tegengehouden.

De Amerikanen en Britten wilden de film, die de omstandigheden in de kampen bekend zou maken, zo snel mogelijk uitbrengen. Maar doordat de productie langer duurde dan verwacht, vreesden de regeringen dat het de wederopbouw geen goed zou doen om de Duitsers door middel van de film alsnog een schuldgevoel in te wrijven. 

Vanaf 1984 is er een aantal keer een onvolledige versie van slechte kwaliteit opgedoken, maar na het digitale herstel zal de film voor het eerst in zijn volledigheid te zien zijn. De documentaire wordt op de Britse televisie uitgezonden, samen met een nieuwe documentaire van de producent van The Act of Killing, om de zeventigste verjaardag van de bevrijding van Europa te vieren. Daarnaast zullen de films ook samen verschijnen op festivals en in bioscopen.

De curator van het Imperial War Museum laat aan The Independent weten dat collega’s de film na een testvertoning als zeer verontrustend, vreselijk maar tegelijkertijd briljant beschreven. De film bevat schokkende beelden uit het kamp Bergen-Belsen.