Gouden Palm voor Winter Sleep

Ook prijzen voor Dolan en Godard

Het ruim drie uur durende drama Winter Sleep van de Turkse regisseur Nuri Bilge Ceylan is zaterdagavond in Cannes bekroond met de Gouden Palm, de hoofdprijs van het filmfestival. De Grand Prix (tweede prijs) ging naar het Italiaanse drama Le meraviglie (The Wonders) van Alice Rohrwacher.

Winter Sleep (van de maker van festivalhit Once Upon a Time in Anatolia) werd eerder vandaag ook al beloond met de FIPRESCI-prijs, van de internationale filmkritiek. Cinema.nl-recensenten Jan Pieter Ekker en Ronald Rovers behoorden tot de liefhebbers: beiden beoordeelden de film met vijf sterren.

De jury, voorgezeten door de Nieuw- Zeelandse cineaste Jane Campion, selecteerde voor de Juryprijs (derde prijs) twee winnaars: Mommy van de jonge Canadees Xavier Dolan, en Adieu au langage van oudgediende Jean-Luc Godard.

De overige prijzen:
Beste regisseur: Bennett Miller (Foxcatcher)
Beste scenario: Andrei Zvyagintsev (Leviathan)
Beste actrice: Julianne Moore (Maps to the Stars)
Beste acteur: Timothy Spall (Mr. Turner)
Camera d'Or (voor een film buiten de officiële competitie): Party Girl van Marie Amachoukeli, Claire Burger en Samuel Theis
Queer Palm (voor beste film met homothematiek): Pride van Matthew Warschuw

En dan was er, in de marge van het officiële festival, nog de Palm Dog, de prijs voor beste hond in een film. Die ging naar de labradorachtige hond Body uit Hongarije, voor zijn rol in de film Feher Isten. Niet niks, want in totaal speelden er zo'n 250 honden mee in die film. De prijs voor Body is niet de enige onderscheiding die Feher Isten kreeg: eerder werd de film ook al beloond met de Un certain regard-prijs voor beste film in de gelijknamige subcompetitie.

Bekijk hier een overzicht van alle competitiefilms en de beoordeling van onze recensenten in Cannes.

Lees meer over de prijsuitreiking op de officiële site van het festival.