Gouden Leeuw Venetië voor Zweedse film

Geen prijzen voor recensentenfavoriet Birdman

De film A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence van de Zweedse regisseur Roy Andersson heeft zaterdagavond de Gouden Leeuw voor beste film gewonnen op het 71e filmfestival van Venetië.

De film vol droogkomische sketches is het derde deel van Anderssons 'Living'- trilogie, waarin volgens de regisseur het verhaal wordt verteld van het menselijke bestaan.
Bekijk een interview met Andersson in ons Venetië Report:


De Zilveren Leeuw voor beste regisseur werd uitgereikt aan de 77-jarige Rus Andrej Kontsjalovski, voor het drama The Postman ’s White Nights, over een afgelegen dorpje in Rusland waar de inwoners alleen contact met de buitenwereld hebben via de postbode.

De Grand Jury Prize ging naar de indringende documentaire The Look of Silence van Joshua Oppenheimer. Adam Driver en Alba Rohrwacher werden uitgeroepen tot beste acteur en actrice voor hun optreden in Hungry Hearts.

De film Birdman van Alejandro Gonzalez Inarritu, met sterren Michael Keaton en Edward Norton, was favoriet bij veel filmcritici, maar viel buiten de prijzen. Het festival van Venetië heeft een traditie van onvoorspelbare prijswinnaars. Zo ging de Gouden Leeuw vorig jaar onverwacht naar de Italiaanse documentaire Sacro GRA van regisseur Gianfranco Rosi.

Bekijk hier een overzicht van alle prijswinnaars.