Golden Globes uitgereikt

12 Years a Slave is grote winnaar

Gisteravond zijn de Golden Globe Awards voor de 71ste keer uitgereikt in Los Angeles. De belangrijkste award voor beste filmdrama, ging naar 12 Years a Slave van regisseur Steve McQueen.

12 Years a Slave ging ondanks nominaties in zeven verschillende categorieën, maar met één prijs naar huis. McQueen was blijkbaar zo overdonderd door zijn winst, dat de castleden tijdens de speech moesten bijspringen. Wie moest er ook alweer bedankt worden? 

De film streed om de prijs voor het beste drama met Gravity, Captain Phillips, Philomena en Rush. Gravity van Alfonso Cuarón, won wel de award voor beste regisseur.

De andere grote winnaar van de avond was American Hustle, geregisseerd door David O. Russel. De film kreeg zeven nominaties, en wist er uiteindelijk drie binnen te halen. De film won de awards voor beste komedie, beste actrice ( Amy Adams), en beste vrouwelijke bijrol ( Jennifer Lawrence). Ook Dallas Buyers Club wist meer dan één award binnen te halen. Hoofdrolspeler Matthew McConaughey won de prijs voor beste acteur, en Jared Leto kreeg de Golden Globe voor beste mannelijke bijrol.

De prijs voor de beste mannelijke acteur in een komedie werd gewonnen door Leonardo DiCaprio voor zijn rol in The Wolf of Wall Street van Martin Scorsese. Het beste scenario ging naar Spike Jonze’s Her en La Grande Bellezza werd uitgeroepen tot beste buitenlandse film. De beste animatiefilm is Disney’s Frozen.

Bekijk hier de volledige lijst met winnaars.

De prijsuitreiking werd helaas niet in Nederland uitgezonden. The Guardian zette de leukste quotes op een rijtje.