Fotograaf Phil Stern (95) overleden

Fotograaf van Hollywoodiconen en Jazzlegendes

Phil Stern is zaterdag 13 december in Los Angeles overleden. Dit heeft Geoff Katz, zijn vertegenwoordiger, laten weten aan de LA Times. Stern, voornamelijk bekend van zijn foto’s van Hollywoodiconen en Jazzlegendes, begon als fotograaf voor de politie. Op zijn 21ste was Stern, tijdens de Tweede Wereldoorlog, oorlogsfotograaf in Noord-Afrika en Italië.

Vanaf 1941 was Stern onder andere werkzaam voor het tijdschrift Life. In de loop der jaren legde hij verschillende grootheden als Marilyn Monroe, James Dean en  John Wayne vast op de gevoelige plaat. Stern werkte ook als still-fotograaf bij films als Guys and Dolls en Close Encounters of the Third Kind. Naast Hollywoodsterren, fotografeerde Stern ook albumcovers voor platenlabels the Verve, Pablo en Reprise. Voor die labels nam hij foto’s van Louis Armstrong, Ella Fitzgerald en Dizzy Gillespie

In een interview met Life in 1993 zei hij, ondanks zijn toegang tot de elite van Hollywood, geen vertrouweling van de sterren te zijn geweest. 'Ik was als de loodgieter die je wc komt maken en die je daarna nooit meer ziet'.

In 2003 kwam Stern’s autobiografie ‘Phil Stern: A Life’s Work’ uit.