Tijdens het filmfestival van Cannes heeft het Nederlands Filmfonds een nieuwe maatregel gelanceerd om filmmakers te stimuleren. Tegelijk ging de Netherlands Film Commission van start. Het is de bedoeling Nederland hiermee beter te positioneren in de internationale filmmarkt.

Via de regeling kunnen speelfilms met een budget van 1 miljoen euro en documentaires met een budget van 250.000 euro in aanmerking komen om 30 procent van hun productiekosten terug te zien, tot maximaal 1 miljoen euro. Voor de eerste ronde aanvragen is 9,7 miljoen euro beschikbaar. 

Doreen Boonekamp, directeur van het Filmfonds: 'De lancering van de regeling, samen met de Film Commission, markeert internationaal een belangrijke stap voor Nederland . Met onze hoog gekwalificeerde professionals, een uitstekende infrastructuur, unieke locaties en nieuwe financieringsmogelijkheden heeft ons land de internationale industrie veel te bieden.'
 
Eind 2013 besloot het kabinet al om jaarlijks 20 miljoen euro extra voor de filmsector uit te trekken voor een stimuleringsmaatregel in de vorm van een cash rebate.