Europese filmmakers schrijven brief aan Putin

O.a. Mike Leigh en Stephen Daldry eisen vrijlating van Krim-collega

Op initiatief van het bestuur van de European Film Academy (EFA) hebben negentien Europese filmmakers een brief aan de Russische autoriteiten ondertekend. In de brief eisen zij duidelijkheid over het lot van Oleg Sentsov, een Oekraïense filmmaker woonachtig in Simferopol, de hoofdstad van het Krimgebied.

Sentsov werd op 11 mei door de Russische veiligheidsdienst (FSB) gearresteerd in Simferopol en overgebracht naar Moskou. Sentsov wordt ervan beschuldigd terroristische aanvallen te hebben voorbereid op publieke monumenten, bruggen en spoorwegen. Dmitry Dinze, Sentsov’s advocaat, die eerder Pussy Riot verdedigde, ontkent alle beschuldigingen tegenover The Guardian. Sentsov zou slechts hebben geprotesteerd tegen annexatie van de Krim.

De brief werd ondertekend door onder anderen Pedro Almodóvar, Stephen Daldry, Agnieszka Holland en Mike Leigh. De filmmakers uiten hun bezorgdheid over de arrestatie van Sentsov. Onder meer president Putin en het hoofd van de FSB wordt gevraagd ‘de veiligheid van Oleg Sentsov te verzekeren, de verblijfplaats van de gedetineerde bekend te maken, hem aan te klagen voor een duidelijk vergrijp of hem vrij te laten en een onpartijdig onderzoek te starten naar de schijnbaar willekeurige aanhouding door de FSB.’

Sentsov’s debuutfillm Gaamer (2011), over een jonge gamer, werd veel geprezen op Oost-Europese festivals. Dankzij het succes wist hij het budget voor zijn tweede project, Rhino, binnen te halen. De opnamen werden echter onderbroken vanwege Sentsov’s betrokkenheid bij de Oekraïense protestbeweging.