Eerste filmprijzen uitgereikt op openingsdag NFF

Regisseur Nelleke Koop en producent Burny Bos geëerd

Het Nederlands Film Festival 2014 is gisteren van start gegaan en daarmee werden meteen de eerste prijzen uitgereikt. Regisseur Nelleke Koop en producent Burny Bos waren de winnaars van de eerste dag.

Nelleke Koop ontving de Filmprijs van de Stad Utrecht, die haar werd overhandigd door burgemeester van Utrecht Jan van Zanen, voor haar documentaire Waterlijken. De prijs wordt uitgereikt voor het beste regiedebuut uit de NFF Debuut Competitie. In Waterlijken volgt Nelleke Koop de mensen die betrokken zijn bij het reconstrueren van het verhaal van overleden mensen die in het water zijn gevonden. De jury roemde Koop om ‘haar respect en zorgvuldigheid’ bij het benaderen van een ongemakkelijk onderwerp, en de gelaagdheid van de film die ‘de kijker dwingt tot reflectie’. Waterlijken is nog op het NFF te zien op 25, 29 en 30 september.

Naast de Filmprijs van de Stad Utrecht werd het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2014 door staatssecretaris van Cultuur Sander Dekker overhandigd aan filmproducent en kinderboekenschrijver Burny Bos. De prijs wordt door het NFF-bestuur uitgereikt aan ‘personen of instanties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur.’ Bos was onder andere verantwoordelijk voor de productie van jeugdfilms en –series als Het Zakmes, Otje, Abeltje en Minoes. Bos werd door het bestuur geprezen om zijn ‘tomeloze energie en jeugdig elan [waarmee] hij de Nederlandse jeugd- en familiefilm naar een niveau wist te tillen dat nationaal en internationaal bewondering en waardering geniet .’

Het 34e Nederlands Film Festival vindt plaats van 24 september tot en met 3 oktober in het nieuwe NFF Festivalhart TivoliVredenburg en de Utrechtse bioscopen. Kijk voor verdere verslaggeving van het NFF door Cinema.nl op www.vpro.nl/nff.