Edward Norton verfilmt Motherless Brooklyn

Financiering na vijftien jaar rond

Acteur Edward Norton gaat eindelijk zijn film Motherless Brooklyn regisseren. Het kostte Norton vijftien jaar om het project van de grond te krijgen. Het script baseerde de acteur (American X, Fight Club, Moonrise Kingdom) op de gelijknamige roman van Jonathan Lethem, die in 1999 een National Book Critics Circle Award won.

Het productiebedrijf RatPac Entertainment neemt de volledige financiering van de film op zich. De productie zou eind 2014 in New York van start moeten gaan. De productie zal onder andere geleid worden door Red Dragon-regisseur Brett Ratner, die eerder de misdaadserie Prison Break produceerde.

De roman van Lethem speelt zich af in een hedendaags New York, maar Norton’s adaptatie vindt plaats in 1954, ten tijde van grote veranderingen in de stad. Norton zal zelf de hoofdrol van Lionel Essrog vertolken. Essrog is een eenzame privédetective met het Syndroom van Gilles de la Tourette, die de moord op zijn mentor en enige vriend probeert op te lossen. Lethem gebruikte Tourette in zijn roman als metafoor voor de hulpeloosheid en het dwangmatige van het menselijk bestaan. Ook vergelijkt Lethem Tourette met het schrijfproces: het constant opnieuw moeten schikken van de taal.

Het zal voor Norton de tweede keer zijn dat hij een film regisseert. In 2000 maakte hij zijn regiedebuut met de komedie Keeping the Faith met Ben Stiller en Jenna Elfman. Ook in deze film speelde hij zelf een rol. 

Momenteel is Norton te zien in Wes Anderson’s The Grand Budapest Hotel, hij heeft recent de opnames van Alejandro González Iñárritu’s komedie Birdman afgerond.