EYE eert Hitchcock

Retrospectief The Hitchcock Touch

Deze zomer krijgen filmliefhebbers de kans om de werken van Alfred Hitchcock te zien zoals ze bedoeld zijn: op het grote scherm. Filmmuseum EYE eert The Master of Suspense met het retrospectief The Hitchcock Touch.

Alfred Hitchcock is meer dan dertig jaar na zijn dood nog steeds een belangrijke invloed in de filmindustrie. Daarom vertoont het filmmuseum de belangrijkste films van de Britse cineast, zoals Vertigo en Psycho. Maar niet alleen de groten zullen worden vertoond; het Britse filminstituut heeft negen van zijn vroege stille films gerestaureerd, die eveneens te zien zijn. Daarnaast bevat het programma onder meer lezingen waarin wordt ingegaan op de verbanden tussen de verschillende Hitchcock-meesterwerken.

Dat de liefde voor Hitchcock nog niet is afgenomen, blijkt wel uit het feit dat vorig jaar twee films uitkwamen over de legendarische regisseur: Hitchcock en The Girl. Daarnaast werd onlangs bekend gemaakt dat de Nederlandse filmmaker Diederik van Rooijen een remake van The Birds gaat regisseren.

The Hitchcock Touch is van 24 juli t/m 12 oktober te bekijken in EYE. Daarnaast vindt een gelijktijdige tour plaats langs de Nederlandse filmtheaters met vijf Hitchcock-films waaronder To Catch a Thief.