Don Cheadle maakt film via crowdfunding

Biopic over Miles Davis heeft ruim 3 ton extra nodig

Na onder anderen Zach Braff en Spike Lee heeft ook Don Cheadle in nieuwe media de manier gevonden om een gedroomd filmproject te bekostigen: een biopic over Miles Davis. De film moet het regiedebuut worden van de acteur.

Via crowdfundingwebsite Indiegogo wil Cheadle in iets meer dan een maand ruim drie ton binnen halen. Donaties van het publiek hebben na drie dagen al 50.000 dollar opgebracht.

Cheadle gebruikt niet alleen het geld van de donaties voor de film. ‘Een groot deel van het budget komt van mij persoonlijk en ik verdien ook niets aan de film ,’ zo zegt hij in een verklaring. ‘Met het extra geld van Indiegogo willen we de verschillende tijdperiodes in het leven van Davis creëren en alle muziek in de film incorporeren.’ De investeringen van Cheadle zelf worden alleen terugbetaald als de film een succes wordt.

Toch is er ook kritiek op Hollywoodsterren die via de crowdfundingroute geld bij elkaar proberen te rapen . Nadat regisseur Spike Lee ruim één miljoen dollar bij elkaar haalde via Kickstarter, en voormalig Scrubs-acteur Zach Braff zelfs drie miljoen dollar (twee miljoen meer dan beoogd), werd hun verweten aandacht weg te kapen van kleinere projecten. Zo deed Lee een PR- rondje langs veel traditionele massamedia, waaronder CNN.

De kritiek bracht de makers van Kickstarter, dat vijf procent ontvangt van elk succesvol verzameld bedrag, ertoe in een speciaal blog uit te leggen waarom filmsterren welkom zijn op hun website: ‘ Onze missie is om creatieve projecten tot leven te wekken, en dat mag iedereen proberen. Bovendien brengen deze sterren tienduizenden nieuwe mensen naar de website die nog nooit eerder gedoneerd hebben.’

Don Cheadle heeft de casting voor de film inmiddels al rond. Naast het script, de productie en de regie, neemt hij ook zelf de hoofdrol voor zijn rekening. Ewan McGregor speelt de rol van muziekjournalist. De film gaat over de tijd waarin Davis zijn terugkeer maakte in de muziek nadat hij worstelde met drugsproblemen. Deze zomer moeten de opnames al beginnen.