Disney ziet winst stijgen

Frozen succesvolste Disney-film tot nu toe

De animatiefilm Frozen en superheldenfilm Thor: The Dark World bezorgen de Walt Disney Company een uitstekende start van het jaar 2014. Dankzij het grote succes van de films ziet Disney haar winst met 27% stijgen. Disney-directeur Bob Iger heeft nog wel wat ideeën om de Frozen-gekte voorlopig in stand te houden.

Het Frozen-speelgoed vloog de laatste maanden al over de toonbanken in de Disney Stores. Iger ziet in de animatiefilm dan ook grote potentie voor een franchise. Er zijn plannen om een adaptatie van de film te maken voor Broadway, en er zullen sequels en videogames van de film komen. Daarnaast zal Frozen waarschijnlijk geïntegreerd worden in de themaparken van Disney. 

Onlangs werd bekend dat Frozen, tien weken na de première, wereldwijd meer dan 800 miljoen dollar heeft opgebracht. De film passeerde daarmee The Lion King, de tot nu toe succesvolste Walt Disney-animatiefilm. Ook won Frozen dit jaar de Golden Globe voor beste animatiefilm en is genomineerd voor een Oscar. Volgens Iger is het succes van Frozen vooral te danken aan Disney’s overname van de Pixar Animation Studios. Sinds de overname werken de creatieve breinen van Pixar ook mee aan Disney-films.  

Het gaat de animatiesector van Disney niet alleen maar voor de wind. Onlangs lanceerde een Amerikaanse middelbare scholiere een petitie voor een plus-sized Disneyprinses. De petitie is inmiddels door 22000 mensen ondertekend. Hoewel in films als Tangled en Frozen de personages zelfstandiger en minder met romantiek bezig zijn, bevatten Disneyfilms tot nu toe alleen maar uiterst mooie en slanke prinsessen.