Camera Japan Festival maakt line-up bekend

Thema staat in teken van fantasierijke Japanse cultuur

Het Camera Japan Festival, dat bekendstaat als het grootste filmfestival voor Japanse animé en film in de Benelux, presenteerde vandaag een voorproefje van de aanstaande editie in oktober.

Het thema van deze editie is ‘J-Dream’, wat staat voor de fantastische, opmerkelijke en af en toe ronduit vreemde aspecten die de visuele cultuur van Japan kenmerkt. Het festival biedt sinds 2006 elk jaar een programmering van zo’ n dertig nieuwe en klassieke speelfilms, documentaires, anime- en korte films. De grotere namen van wie dit jaar nieuw werk te zien is, zijn Shion Sono, Azuma Morisaki en Sang-il Lee, maar ook The Tale of Iya van nieuwkomer Tetsuichiro Tsuta werd in de pers positief ontvangen. Veel van deze films zijn voor het eerst in Nederland te zien, en een paar beleven hun Europese première.

Naast de filmprogrammering biedt het festival ook live performances van Japanse dans-, vecht- en voordrachtskunst, lezingen rondom het thema en andere presentaties van aspecten in de Japanse cultuur.

Het festival vindt plaats van 2 t/m 5 oktober in LantarenVenster (Rotterdam), van 6 t/m 9 oktober in de Melkweg (Amsterdam) en van 10 t/m 12 oktober in Kriterion ( Amsterdam). Op 20 september is Isao Takahata's The Tale of Princess Kaguya als voorproefje van het festival in Rotterdam te zien. De rest van de aan CJF-gerelateerde programmering vindt plaats in Groningen, met voorstellingen in de ORKZ Bios en Vera.

De tot nu toe bekendgemaakte line-up is hier te bekijken. De rest zal in aanloop van het festival bekend worden gemaakt. Hou hiervoor de festivalsite in de gaten.