Bryan Singer trekt zich terug uit perstour X-Men wegens schandaal

Regisseur zou minderjarige jongen hebben misbruikt

Regisseur Bryan Singer zal niet meedoen aan de perstour rond zijn film X-Men: Days of Future Past. Dit vanwege een rechtszaak die tegen hem is aangespannen. Singer zou in 1999 een minderjarige jongen seksueel hebben misbruikt.

De 31-jarige Michael Egan heeft de regisseur onlangs aangeklaagd omdat Singer hem op 15-jarige leeftijd zou hebben misbruikt en verkracht op feestjes in Californië en Hawaii. Ook zou hij de jongen hebben gedwongen om drugs en alcohol te nemen.

Singer noemt de aantijgingen 'ongehoord, achterbaks en compleet onjuist'. In een verklaring zei hij: 'Ik wil niet dat deze fictieve aantijgingen ook maar enige aandacht wegtrekken van X-Men, dus uit respect voor alle bijdragen van de ongelooflijk getalenteerde acteurs en de crew, heb ik besloten niet mee te doen in de aankomende promotieactiviteiten voor de film.'

Egan heeft Marc Collins-Rector, voormalig hoofd van het webbedrijf Digital Entertainment Network (DEN), genoemd als medeplichtige van Singer. Collins-Rector en diverse investeerders van DEN (inclusief Singer) zouden regelmatig jongens naar een huis in Californië hebben gelokt om ze daar dronken te voeren en te misbruiken. Naar verluidt wisten veel mensen af van deze 'feestjes'.

Collins-Rector bekende in 2004 schuldig te zijn aan het lokken van minderjarigen over de staatsgrenzen om ze te misbruiken.

Ondertussen zijn er ook rechtszaken aangespannen tegen de Hollywoodproducenten Garth Ancier en Gary Wayne Goddard, en voormalig Disney-producent David Neuman. Ook zij ontkennen de beschuldigingen.

De Amerikaanse zender ABC heeft in het licht van de zaak promotiefilmpjes voor de nieuwe serie Black Box van de televisie gehaald. Bryan Singers naam was namelijk te zien in de promo’s. Singer is uitvoerend producent van de serie, die in Amerika in de herfst uitgezonden wordt.