Borgman in Amerikaanse bioscopen

Ook Matterhorn en Koning van Katoren in buitenland te zien

De Nederlandse speelfilm Borgman van Alex van Warmerdam gaat vanaf juni in Amerikaanse bioscopen draaien. De film beleefde zijn wereldpremière vorig jaar op het festival van Cannes.

Borgman werd aangekocht door distributeur Drafthouse Films. De eerste Amerikaanse posters verschenen afgelopen vrijdag. De zwarte komedie over een geheimzinnige man die een familie terroriseert, was de Nederlandse inzending voor de Oscars van dit jaar, maar viel in de voorronde al af. Daarnaast was Borgman de eerste Nederlandse film in 38 jaar die geselecteerd werd voor de competitie om de Gouden Palm in Cannes.

Nog meer Nederlands succes in Amerika: de korte carnavalsfilm De Raad van regisseur Fokke Baarssen gaat op het Garden State Film Festival draaien in New Jersey. Dat is het grootste filmfestival van de Amerikaanse staat. De film maakt samen met twaalf andere titels kans op de prijs voor beste internationale korte film.

De Nederlandse films Matterhorn en Koning van Katoren zullen heel ergens anders te zien zijn: ze zijn geselecteerd voor het Beijing Film Festival, dat half april plaatsvindt. Matterhorn doet het goed op buitenlandse festivals en is al meerdere keren in de prijzen gevallen.