Drafthouse Cinemas heeft het dragen van een Google Glass tijdens filmvertoningen verboden. De Amerikaanse bioscoopketen vindt dat de opneemfunctie die de bril bezit, bijdraagt aan het probleem van filmpiraterij.

Drafthouse-directeur Tim League: ‘Dit potentiële verbod hing al een jaar in de lucht. Google Glass deed een paar testen hier in Austin, toen heb ik de bril zelf kunnen dragen. Op dat moment besefte ik wat voor probleem het zou kunnen vormen voor de bioscopen . Toen heb ik besloten een beslissing hierover uit te stellen tot we de Google Glass ook echt in de bioscopen zagen verschijnen. Dat gebeurde deze maand.’

Bioscopen proberen er al langer tegen op te treden: mensen die in de bioscoop met een cameraatje stiekem de film in z’n geheel opnemen. Vervolgens belanden deze ‘camrips’ op het internet, waar ze al voor de datum van de dvd-release te downloaden zijn. Kenmerk van dit soort films is de zeer lage kwaliteit. Kleuren zijn flets, geluid klinkt schel en zo nu en dan loopt er een zwart silhouet door het beeld om popcorn te gaan halen.

Het verbod op de Google Glass, die volgens enkele recensies maar 30 minuten lang kan opnemen, lijkt dan ook vooral een publiciteitsstunt van Drafthouse Cinemas, dat bekend staat om z’n strenge beleid . Al eerder ontzegde League popster Madonna via Twitter symbolisch de toegang tot alle Drafthouse theaters, na ophef over het feit dat ze te veel met haar telefoon bezig was tijdens een première op het New York Film Festival.

Ook toont Drafthouse Cinemas op z’n Youtube- kanaal vol trots een voicemail van een scheldende bioscoopganger die door de keten de deur was uitgezet.

Toch lijkt Drafthouse niet de enige die argwanend tegen Google Glass aankijkt. In januari werd een man met een dergelijke bril uit de bioscoop gehaald en drieënhalf uur ondervraagd door de politie, waarna bleek dat de man niets opgenomen had. AMC, beheerder van de bioscoop, reageerde droogjes: ‘Wij nemen filmdiefstal erg serieus. Hoewel we technologie en innovatie toejuichen, vinden wij een apparaat met een opneemfunctie niet gepast in een bioscoop.’