Berlinale donderdag van start

Nieuwe film Wes Anderson opent festival

Donderdagavond 6 februari gaat de 64ste editie van de Berlinale van start. Het festival wordt officieel geopend door directeur Dieter Kosslick en juryvoorzitter James Schamus, producent van onder meer Brokeback Mountain.

Tijdens het openingsgala worden alle leden van de internationale jury voorgesteld. Onder leiding van Schamus zullen zij de winnaars van de Gouden Beer voor beste film en de Zilveren Beren selecteren.  De jury bestaat uit producent Barbara Broccoli, regisseur Mitra Farahani en acteurs Trine Dyrholm (In a Better World), , Greta Gerwig (Greenberg), Tony Leung (In the Mood for Love) en Christoph Waltz (Inglourious Basterds).

Tijdens de openingsavond vindt de wereldpremière van Wes Anderson’s The Grand Budapest Hotel plaats. De film gaat over de vriendschap tussen een conciërge van een bekend Europees Hotel en een werknemer uit de lobby. Het festival kondigt aan dat een groot deel van de sterrencast van Anderson’s  nieuwe komedie aanwezig zullen zijn. Naast Anderson zelf zullen onder andere Ralph Fiennes, Bill Murray, Tilda Swinton en Willem Dafoe op de rode loper verschijnen. De film is onderdeel van de officiële competitie.

Andere grote namen in de competitie zijn The Monuments Men van George Clooney en Richard Linklater’s Boyhood , die eveneens hun internationale première beleven op de Berlinale. Ook zal in Berlijn voor het eerst de lange versie van Lars von Triers Nymphomaniac deel I getoond worden.

Het festival vindt plaats van 6 tot en met 16 februari. Bekijk hier alle genomineerden voor de Berlinale Competitie.